От мисията на ООН призовават страните в конфликта да се въздържат от насилие...

Американският президент Барак Обама е подписал секретен документ, с който позволява на ЦРУ и останалите разузнавателни агенции да помагат на сирийските бунтовници за свалянето на президента Башар Асад.

 

В същото време боевете в сирийския град Алепо стават все по-ожесточени, съобщиха от мисията на ООН в арабската държава. Според организацията противниците на режима вече разполагат с тежки оръжия и танкове.

 

В момента Свободната сирийска армия контролира по-голяма част от град Алепо, смята ООН, въпреки твърденията на правителството, че бунтовниците са претърпели тежки загуби. Ожесточени боеве се водят в много райони, като в тях са се включили хеликоптери и танкове. Чува се стрелба от автоматично оръжие и артилерия.

 

Наблюдатели от ООН съобщиха, че вчера за първи път са видели самолет да обстрелва позиции на бунтовниците на земята. Чуждестранни кореспонденти твърдят, че противниците на режима вече имали преносими зенитни ракети.

 

Световната организация предупреди и двете страни да се въздържат от насилие и да правят разлика между цивилно население и участници в конфликта.

 

Междувременно стана ясно, че гласуването на проекторезолюцията за Сирия в Общото събрание на ООН, предвидено за днес, е отложено за петък.

 

Документът искаше оставката на президента Башар Асад като необходимо условие за мирно предаване на властта, но според Итар-Тасс този параграф е отпаднал. Липсвал и призивът държавите-членки на ООН да въведат едностранни санкции срещу Дамаск.