Мандатът му изтича в края на август...

Пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан напуска поста си, обявиха от организацията. Генералният й секретар Бан Ки-мун каза, че Анан е решил да не подновява мандата си, който изтича в края на този месец.

 
Кофи Анан  заяви, че Съветът за сигурност само е размахвал пръст и е назовавал имена, а сирийският народ отчаяно се нуждае от действия.
 
"Сирия все още може да бъде спасена от най-страшната гибел, но само ако международната общност покаже кураж и лидерство, необходими за да бъдат направени компромиси в интерес на сирийския народ, на жените и децата, които вече изстрадаха твърде много", заяви Анан.
 
Той не изключи възможността неговият пост да бъде зает от друг, но подчерта, че наследникът му ще трябва да приеме различен подход. Все пак, фокусът остава върху политическия процес, тъй като „Башар Асад” ще трябва да си тръгне рано или късно”.
 
Кофи Анан изработи план за прекратяване на огъня в размирната страна. Той включваше шест основни точки и получи подкрепата на международната общност. Двете страни в конфликта в Сирия се съгласиха да следват предписанията, но това съгласие остана само на хартия. 
 
Бан Ки-мун заяви, че разделението, което е налице в Съвета за сигурност на ООН, е направило работата на Анан много трудна. Русия и Китай на няколко пъти блокираха по-тежки санкции срещу правителството в Дамаск. Руският посланик в ООН заяви, че Москва винаги е подкрепяла работата на Анан и съжалява за оттеглянето му.
 
Същевременно Сирийската национална телевизия показа как Барак Обама подписва тайна директива за оказване на помощ на бунтовниците в Сирия. Според материала президентът на САЩ работи заедно с терористите за разрушаване на стабилността и мира в Сирия.
 
Обама подписа директива за снабдяването на противниците на режима на Башар Асад със средства за комуникация и друга екипириовка, която не включва оръжие. Директивата е подобна на тази, която държавният глава парафира в подкрепа на бунтовниците в Либия.
 
В петък Общото събрание на ООН ще гласува резолюция за Сирия. Документът, който няма обвързващ характер, заклеймява Съвета за сигурност за това, че не е успял да прекрати насилието. Резолюцията трябва да окаже натиск върху Съвета да предприеме по-активни действия, коментират анализатори.
 

Общото събрание на ООН се готви да гласува резолюция, предложена от Саудитска арабия.

 

В текста се отправят критики към неспособността на съвета за сигурност да сложи край на кръвопролитията в Сирия. Русия вече обяви, че смята документа за небалансиран и ще гласува против. Резолюциите на ООН обаче нямат задължителен характер.

 

В същото време продължава войната в град Алепо, където бунтовници и армия контролират отделни части на града. Съобщава се за още въоръжени сблъсъци в хама и столицата Дамаск. От началото на конфликта до днес в Сирия са загинали над 20 хил. души.