Над 800 предмета бяха транспортирани тайно от Лондон в Кабул...


Афганистански съкровища се завърнаха в страната ,след като бяха в неизвестност две десетилетия. Над  800 предмета бяха транспортирани тайно от Лондон в Кабул, за да не станат отново обект на атака от страна на талибаните.

Част от предметите са били задържани на английски летища. Великобритания е една от възловите дестинации за черния пазар на афганистански съкровища. Други са издирени по света и са откупени от частни колекции със средствата на анонимни благодетели.

Предметите разказват за почти всички културни епохи от историята на Афганистан. Сред спасените има артефакти на повече от 3000 години. Те изчезнали от Националния музей след бомбардирането му през 90-те години.

„Предметите ни напомнят, че страданията по времето на талибаните и последвалата битка срещу размириците и за един мирен Афганистан, са малки епизоди от историята на страната. Те ни носят усещане за перспектива, което единствено културата може да донесе“, на мнение е британският консул в Кабул – Колин Кроркин.

В музея бяха върнати будистка статуя от втори век и украшения за мебели от слонова кост от първи век. Спасени са предмети от Бронзовата епоха до Ислямския период.

Историята на Афганистан е богата на религии и влияния – страната се намира на пътя на коприната и е място, където се срещат различни цивилизации. Националният музей в Кабул пази предмети, показващи смесване на много култури и религии. От 2001 г. в музея са върнати над 9000 откраднати артефакта, а събирането на изгубените доказателства за славната история на Афганистан  възвръща националното самочувствие на афганистанците.