Риад Хиджаб щял да се присъедини към революцията срещу Башар Асад, съобщи говорител на премиера...


Министър-председателят на Сирия Риад Хиджаб избяга в Йордания, късайки връзките си с режима в Дамаск. Говорителят на премиера заяви, че Хиджаб "ще се присъедини към революцията срещу Башар Асад".

Министър-председателят е най-високопоставения политик, разграничил се от режима от началото на конфликта в Сирия досега.

Риад Хиджаб пое поста министър-председател през месец юни след последните избори в Сирия. Преди това той заемаше поста министър на земеделието.

Хиджаб е първия член на кабинета, напуснал поста си като знак на протест срещу политиката на президента Асад. Както и избягалите в чужбина преди премиера дипломати и военни, Риад Хиджаб е мюсюлманин-сунит, като по-голямата част от сирийските граждани. Той е напуснал страната с цялото си семейство.

Международните наблюдатели отбелязват, че бягството на премиера е сигурен знак за отслабването на влиянието на режима на Асад.

Според непотвърдена информация още двама министри от правителството са в неизвестност и се предполага, че ще се появят зад граница. Друг слух твърди, че министърът на финансите Мохамед Джалилати е бил арестуван докато е готвел бягство.