Президентът Башар Асад прие пратеник на иранския върховен духовен лидер

Докато престрелките между правителствените части и сирийските бунтовници продължават в района на Алепо, в столицата Дамаск се забелязва засилена дипломатическа дейност. Президентът Башар Асад прие Саид Джалили, пратеник на иранския върховен духовен лидер Аятолах Али Хаменей.

Иранският представител е заявил пред Башар Асад, че Сирия е част от стратегически регионален съюз, който Техеран няма да позволи да бъде разбит. По време на разговорите, Саид Джалили е подчертал, че Сирия е основна част от оста на съпротивата. Изказването идва ден след като сирийският премиер Риад Хиджаб премина на страната на опозицията.

Сирийската телевизия излъчи кадри с президента Башар Асад за първи път от две седмици насам. Сирия представлява един от най-твърдите съюзници на Иран в региона. Информациите, че членове на Иранските пазители на революцията действат на територията на Сирия е една от причините за отвличането на 48 иранци от сирийските бунтовници.

По същото време Техеран изпрати своя първи дипломат Али Акбар Салехи на посещение в турската столица Анкара. На фона на дипломатическата активност, престрелките между правителствените части и сирийските бунтовници продължават.