Гу Кайлай се изправи пред съда при изключителни мерки за сигурност...

При засилени мерки за сигурност в Китай започна съдебният процес срещу съпругата на сваления китайски комунистически функционер Бо Силай. Тя е обвинена за убийството на британски бизнесмен. 

 
Гу Кайлай, съпругата на бившия член на политбюро на Китайската комунистическа партия, се изправи пред съда по обвинения за убийството на Нийл Хейуд. Тя и неин домашен помощник са обвинени, че са отровили бизнесмена, който е бил в близки отношения със семейството на Бо.
 
Обвинението посочва Гу Кайлай като алчна жена, която превръщала контактите на съпруга си в пари. Много китайци обаче виждат в процеса начин за отстраняване на Силай.
 
В съдебната зала в град Хъфей влязоха британски дипломати, на които беше позволено да присъстват заради националността на жертвата. На процеса обаче не бяха допуснати журналисти. 
 
Това е най-сензационното съдебно дело в Китай от над 30 години насам, когато членовете на т.нар. „банда на четиримата” бяха признати за виновни за престъпления по време на Културната революция.
 
Скандалът избухна в момент, когато в страната се готви за извършван веднъж на 10 години политически преход, при който ръководството ще бъде поето от ново поколение лидери. Бо Силай беше смятан за претендент за висша позиция във властта.