„София диша” издефилира по най-НЕсофийската улица миналата неделя. Какво те чака в следващите три...

Като на един дъх се извървява „Шишман” за шест часа. Неделното разминаване с тълпа от хора може вече да е завъртяло главата ти, ако на 5-ти август си бил сред зажаднелите за кислород столичани. „София диша” издефилира по най-НЕсофийската улица с няколко филма, спринт, танци и... какво ли още не! Следващите три недели на август също ще са сборен пункт на арт поклонниците. Къде, кога и как открехва Суни Данаджъ, организатор на фестивала.

 

Кои са любимите Ви моменти от „дишането” на „Шишман” през изминалата неделя?
 

Суни Данаджъ: Почувствах се много добре, когато усетих, че хората около мен наистина се забавляват! Чувах смеха на посетителите, виждах как очите им не спират да се оглеждат и бях заобиколена от усмихнати хора. Това е моментът, в който виждаш положителния резултат от работата си досега, че въпреки трудностите, си постигнал целта. А целта на „София диша” е точно това - да предложи на хората нещо, което да ги радва.

 

Сдружение "Фабрика за идеи" предложи на минувачите по „Шишман” да запишат идеите си за промяна на София. Ще намерят ли гласност?
 

Суни Данаджъ: Всичко, което правим на „София диша”, има своето значение, защото дава тласък на културния и социалния живот в столицата. Затова търсим да показваме повече инициативи и проекти като този от „Фабрика за идеи”, в които хората да се включат и да дадат нещо от себе си. Всичко това - както екипът на фестивала, така и участниците, търсим как да реализираме на практика, за да можем да се развиваме все по-успешно и ползотворно.

 

Ако трябва да изберете един от арт материалите, показани на „Шишман” за символ на „София диша”, кой и какъв ще е той?

Суни Данаджъ:
Всъщност истинският символ на „София диша” е именно многообразието от арт материали. Ако използваме само един проект, с който да се популяризираме, ще нарушим концепцията на фестивала. „София диша” е мултижанров културен фестивал, ангажираме много и различни по рода си артистични личности и организации. Ние не желаем да се ограничаваме, а да предоставим свободно поле за изява на творчески и социални инициативи.

 

Словото ще ни зове на 12 август към ул.”Ангел Кънчев”. Какво ще направи неделята метафорична?

Суни Данаджъ:
Тази неделя сме организирали събития, свързани с писменото изкуство. Самата локация ни пренася в едни далечни времена, когато са създавани много от известните български произведения. Поканили сме български автори, издателства и сайтове за литеатура и поезия, които ще ни позволят да се докоснем до магията на словото. Посетителите ще могат да се почувстват част от този свят и да взаимодействат с него.

 

На 19 август ще е денят на визуалните изкуства. Какви "Ветрове от цветове" ще задухат по „Пиротска”?

 

Суни Данаджъ: Ще задухат свежи, приятни ветрове, идващи от далечни земи, които ще преобразят изцяло атмосферата на улица „Пиротска”. Ще спомена само няколко от тях. Нора Ампова ще ни залее с нейните прекрасни щрауси, които в момента имат супер много фенове в Кьолн, а след това им предстои изложба във Виена... Друг вятър с малко испански привкус ще ни донесе Александра Рамирез...

 

Каква ще е мелодията на "Песента на танца" на 26 август пред площад "Независимост"?

 

Суни Данаджъ: Както всяко музикално произведение, така и „Песента на танца” се стреми да въвлече слушателите в своя ритъм. Подсладената част от фестивала „София диша” ще разнесе във въздуха над Ларгото мелодия, която да накара публиката да се раздвижи – и физически, и метално. Отново български изпълнители ще ни завладеят със своя талант…

 

Какво е важно, за да диша София всеки ден?

 

Суни Данаджъ: Все пак това е градски фестивал и ключов фактор за неговия успех и положително развитие е именно в ангажирането на посетителите. Важно е хората да усетят, че са част от целия този процес на културно раздвижване, за да се привличат все повече инициативни, артистични, положителни хора. Именно това дава възможността на фестивала и на самата София да дишат свободно!

 

Автор: Галя Станева

 

Снимки: БГНЕС