Съвместно с Турция ще бъдат предприети мерки за ситуацията в Сирия

Посещението на държавният секретар на Съединените щати Хиларъ Клинтън в Турция беше съпроводено от протести, които се превърнаха в сблъсъци между полицията и гражданите. Частите за борба с безредици използваха палки и гумени куршуми, за да изтласкат демонстрантите на безопасно разстояние.   

 

Държавният секретар пристигна в Истанбул, за да се  срещне министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу. Клинтън заяви, че съвместно с Турция ще бъде определена работна група, която да координира действията на двете страни за решаването на кризата в Сирия. Тя добави, че са били отделени 5 милиона долара, с които Съединените щати да подпомогнат над  50-те хиляди бежанци, навлезли от Сирия в Турция.

 

Според държавния секретар ще бъде оказана и логистична подкрепа на бунтовниците, сражаващи се с войските на сирийския президент Башар Асад.

 

Клинтън и Давутоглу обсъдиха и преходния период в Сирия след падането от власт на Асад.

 

Междувременно в Дамаск новият премиер положи клетва. Президентът Асад назначи Ваел ал-Халки за министър-председател, след като предишния премиер избяга със семейството си в Йордания и се обяви против управлението на президента.