Спасителните служби решиха да прекратят действията си. Много от пострадалите са в тежко състояние

227 души са загинали, а близо 1400 са ранени след двете силни земетресения, които разлюляха на 11 август северозападната част на Иран. Епицентърът е бил в района на град Табриз. Трусовете бяха с магнитуд 6,3 и 6,4. Засегнати са над 100 селища, а хиляди хора прекараха нощта на открито, заради последвалите над 55 вторични труса.

Иранските власти съобщиха, че операцията по издирване на оцелели е приключила. Данните за броя на жертвите са противоречиви и варират от 227 до над 300. Болниците в северозападната част на Иран са препълнени с пострадали от двата земни труса. Властите предполагат, че броят на жертвите ще се увеличи, тъй като много от пострадалите са в тежко състояние.

„Транспортирахме над 1000 пострадали. В различни райони сме разположили 11 спасителни екипи, които разполагат с проследяващи устройства. Раздали сме над 1000 комплекта одеяла и храни”, каза спасител в страната.  

Иран е разположен в зона на повишена сеизмична активност. През декември 2003 г. трус с магнитуд 6,6 напълно унищожи древния град Бам в североизточната част на страната. Тогава загинаха повече от 30 хил. души.

Расте и броят на жертвите от наводненията в столицата на Филипините и околните провинции. Загиналите вече са 85. Осем души продължават да се водят за изчезнали. Стотици хиляди бяха евакуирани заради наводненията от продължаващите проливни дъждове.