Израелски вестници твърдят, че Иран ускорява работата по създаване на ядрено оръжие

Иран е ускорил работата по разработването на ядрени бойни глави, твърдят израелски вестници. Изданията се позовават на източници от правителството и от американското разузнаване. Техеран твърди, че ядрените му разработки са за мирни цели и заплашва с мащабни ответни мерки, ако бъде нападнат.

 

Позовавайки се на анонимен високопоставен израелски представител, в. "Аарец" изтъква, че последният национален разузнавателен анализ, направен от администрацията на Барак Обама, включва актуализирана информация за значителен напредък на Иран при разработката на ядрени бойни глави и той е доста по-голям от известния досега на инспекторите от ООН. Нито едно от изданията обаче не цитира конкретни имена, нито посочва подробности по доказателствата.

 

Вашингтон от своя страна не коментира дали съществува такъв анализ. Американски представители заявиха само, че оценката на разузнаването на САЩ е, че Ислямската република има смътно очертани намерения да създаде атомна бомба и че на Техеран му трябват още много години, докато се сдобие с ядрено оръжие.