След кмета на София и председателят на Общинския съвет потвърди, че протестиращите срещу новите винетки за паркиране в центъра ще бъдат чути. Докато започне обсъждане в градския парламент обаче, цени като 150 лева на година за синя зона вече ще са влезли в сила.
 
И днес, 14-ти август, беше обяснено, че единственият начин за облекчаване на движението в центъра е по-скъпо платено паркиране за всички. Все пак от есента общината излиза с оферта - буферните паркинги в началните точки на метрото ще предлагат общо 3 хиляди места, а това прави над една четвърт от капацитета на платения център.

Ако оставим колата на такъв буферен паркинг и слезем до центъра с метрото, 6 часа престой ще ни струват 3 лева. Това е доста по-евтино, ако трябва да плащаме за два часа престой в синята зона. С такива финансови облекчения общината иска да ограничи притока на автомобили към центъра.

В същото време, за домуващите в центъра автомобили се готви двойна финансова тежест.

За тях ще има повече възможности за паркиране, но за разлика от до преди две години, винетката скача от 75 на 150 лева. А в голямата си част това не са новозакупени автомобили, тоест те не създават нови, двойни пречки пред трафика.

„Не става въпрос за услуга, за да се иска финансова аргументация, става въпрос за инструмент за регулиране на трафика”, разясни Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет.  

По негови думи това е „европейска практика”.
 
Докато общинският съвет черпи пример от европейската практика, омбудсманът вече окачестви въвеждането на винетките като данък, какъвто местната власт у нас не може да налага. Спорът с общинарите е отворен и до днес.

Междувременно 2 000 души вече са подали заявления за новите винетки. Несъгласните готвят протести.

Репортер: Рада Богданова