Това заяви държавният глава Росен Плевнелие, който коментира и отношенията ни с Македония

Необходим е прозрачен и обоснован подход при предстоящото увеличение на доходите, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава коментира още актуални теми, сред които и отношенията ни с Македония.

На въпрос дали подкрепя увеличението на заплатите в сектор „Сигурност” срещу отнемане на придобивките, както предлага финансовият министър, държавният глава заяви следното:

„Моето послание категорично е - учителите – да, много достойно, пенсиите – да, с обиране на коефициента на инфлация такъв, какъвто се е натрупал след последното увеличение на пенсиите от юли 2009 година. Оттам нататък за всички останали увеличения в администрацията, сектор „Сигурност” или други сектори на националната икономика, трябва да има прозрачен и обоснован подход.”

Плевнелиев очаква в рамките на дебат правителството и парламентът да посочат приоритетите си във финансовата област, както и източниците за увеличение на доходите.

Във връзка с отношенията ни с Македония държавният глава заяви, че очаква политиците й да приложат заявения европейски подход на добросъседство.

„Категорично заявявам, че ще следим заедно с Брюксел дали наистина има промяна в подхода и искаме конкретни доказателства за това. И то – само с действия и инициативи. Да, Македония вече остави историята на историците и работи за добросъседство”, допълни президентът Плевнелиев.

Повече гледайте във видеото.