Как да кажем на децата що е то секс - разговор по темата в „Здравей, България”

„Защо трябва да казваме „секс”, когато имаме думата „любене”, попита реторично в „Здравей, България” сексологът д-р Илия Врабчев. Той коментира книга за деца, която обяснява с нецензурни думи какво е секс.

 

„Възможно да се търси пиар, търговски ефект, но родителите могат да бъдат спокойни,когато са научили децата си защо има любов”, допълни д-р Врабчев.

 

Според пиар експерта Ива Екимова книгата не е адаптирана към порядките на нашето общество, тъй като е написана от амврикански автори.

 

Детето се сблъсква със сексуалността в много малка възраст, търси отговор на много въпроси, за които ние като родители не сме готови, понеже живяхме в капуслирано общество. Разговорът за пчеличките и птичките отдавна не е алтернатива, допълни Екимова.

 

Д-р Илия Врабчев подчерта, че в някои страни сексуалното образование започва още от 1-ви – 2-ри клас, а в 7-ми на учениците се показва как се слагат презервативи. Според сексолога е важно тийнейджърите да бъдат обучавани на това, че половият живот е част от човешкото общуване и за него се носи отговорност.