Това се отнася за учениците, за които това е майчин език...

Предложението на ДПС да има задължително обучение по майчин език в училищата съвсем няма за цел да уязви обществото или да постави нови демаркационни линии. По своя смисъл то е семпло – искаме да уточним задълженията на държавата по отношение на майчиния език”, коментира за „Здравей, България” депутатът от ДПС и зам.-председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите - Тунчер Кърджалиев.

Депутатът допълни, че за изучаването на майчиния език трябва да бъде осигурен екзистенц минимумът от часове – 4 часа седмично, да се изработи стандарт за актуално учебно съдържание с цел издаване и утвърждаване на нови учебници, както и да се върнат инспекторите по турски език към районните инспекторати по образование.

„Това, което се предлага от Министерски съвет като вносител, ние смятаме, че това са дискриминационни текстове”, обясни Тунчер Кърджалиев.

От своя страна, депутатът от ГЕРБ и член на  Комисията по образованието в НС Снежана Дукова подчерта, че не само турският език е майчин в България. Тя отбеляза е че майчиният език се изучава дори и в рамките на настоящия закон, и то не само под формата на свободно избираем предмет.

„Новият законопроект запазва статуквото – възможността за изучаване на майчин език е в задължително избираемата подготовка и в свободно избираема подготовка”, подчерта Снежана Дукова.

Припомняме ви, че през последните дни се разрази остър спор за това трябва ли да има задължително обучение по майчиния език в училищата.

Цялата дискусия в студиото между Тунчер Кърджалиев от ДПС и Снежана Дукова от ГЕРБ, както и репортаж за това какво мислят обикновените турци у нас по въпроса – гледайте във видеото.