Това разкритие развенчава твръдението, че напитката се прави от кактус
Истинската текила се произвежда от кактус - това всеизвестно твърдение, оказва се, не е вярно. За разочарование на любителите на спиртните напитки, текилата се произвежда от синьо агаве.
Въпреки приликата си с кактуса и алоето, агавето няма нищо общо с тях. Ацтеките наричат растението "дар от боговете". Хората в доколумбова Америка са използвали това растение за производството на първата хартия – прилича на папирус”, разказва Франсиско.
Освен от вътрешността на агавето, хартия може да бъде извлечена и от външната му част. Сферите на приложение обаче тепърва ще се увеличават:
Франсиско разказва още, че „жените ацтеки са правили от това и сапун, но не за тяло, а за дрехи. Консистенцията е прекалено силна, за да се използва върху кожата. Днес от това растение се произвеждат и шампоани”.
Представителите на женския пол в доколумбова Америка са използвали агавето и като игла и конец за шиене – казва се ищве, а нишката е много здрава.
Както вече загатнахме в началото агавето се използва и за направата на алкохолни напитки.
Освен текилата, която се произвежда от разновидност на агавето, а именно синьо агаве, мексиканците използват растението и за друг вид течни наслади. Това е възможно обаче едва когато растението е на около 12 години. Тогава със специална лъжица сърцевината му се изрязва по два пъти на ден и то произвежда сладък сок.
След като престои около ден в дъбови бъчви сокът ферментира и се превръща в традиционното за мексиканците питие – пулке. Това е първото мексиканско вино - виното на ацтеките.
Освен пулке от агаве се прави и популярната в Мексико напитка Мезкал. Процентното съдържание на алкохол е близо до това на текилата, но за разлика от нея, мезкалът се сервира и с мезе.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Марина Цекова