Управляващи и опозиция си отправиха еднакви обвинения - пенсиите се вдигат винаги предизборно

Социалната политика на правителството отново предизвика бурни дебати в Народното събрание. Депутатите от опозицията остро разкритикуваха мерките и плановете на ГЕРБ. В защита срещу тях се изправи социалният министър, а страстите се нажежиха.


В окото на бурята отново беше пенсионната политика. Управляващи и опозиция си отправиха едни и същи обвинения - пенсиите се вдигат винаги предизборно.


Бившият социален министър Емилия Масларова заяви, че „бетонът е издигнат във фетиш и всички пенсионери са под бетона”. Сергей Станишев пък беше още по-краен в изказванията си: „Партия ГЕРБ беше много сладка на обещания!”


От ГЕРБ напомниха на бившите управляващи, че в края на мандата си са увеличили парите за възраст и с това са завишили  дефицита на Националния осигурителен институт до над 2 милиарда лева.


От опозицията пък поискаха да се върне швейцарското правило при изчисляване на пенсиите на възрастните хора. Червените от своя страна настояха правителството да бъде задължено да увеличи всички пенсии още от 1-ви януари и то с 12,9%. Според тях инфлацията за малката потребителска кошница е над 35 на сто.


Докато управляващи и опозиция спореха кой е направил повече за хората, дебатът излезе извън контрол.

 

Репортер: Марина Стоименова