Цената трябвало да се определи в зависимост от това дали водата се пести или не

Плащане на водата на различни цени за семействата, които пестят ценния ресурс, и за тези, които го разхищават. Това се предлага в новата водна стратегия на страната.

Идеята е всеки, който ползва вода до определен лимит да получава отстъпка, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Съответно този, който надхвърля ограничението ще плаща на завишени цени.
 
В новата водна стратегия на страната ще влезе дифернцираното отчитане на потреблението на вода, обясни инистър Нона Караджова.   

„Тези домакинства, които са спестовни и не разхищават вода, както и селските стопани, които въвеждат капково напояване, ще плащат по-малко вода”, обясни министърът.

Принципът , предлаган от управляващите е да се стимулира спестовността.
 
„Например, ако вие ползвате по четири кубика на човек на месец, вие сте двучленно семейство, имате 8 кубически метра. Цената ви е един-два лева. Ако сте използвали 10 куб. м., това означава два кубически метра повече. Тези два кубически метра се плащат по четири лева”, даде пример екоминистърът.

Подобна система работи в Израел и Гърция. Точните параметри обаче все още не са изработени у нас. Преди време се обсъждаше 3 кубически метра вода на член от семейство, но това ограничение все още не е факт.