Страните, определяни като нетни платци, настояват за значителни съкращения на разходите

Европейският съюз се събира днес, 22 ноември, на извънредно заседание за бюджета на общността за периода 2014-2020-та година. Държавните и правителствени ръководители били готови да удължат срещата си доколкото е необходимо, за да могат да постигнат решение по въпроса. На заседанието ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

До момента е известно, че страните, определяни като нетни платци, настояват за значителни съкращения на разходите. Държавите-получатели пък желаят запазването на досегашната бюджетната рамка.

Според предварителните разчети възможните съкращения на разходите в бъдещия бюджет биха засегнали най-чувствително политиките, свързани със сближаването и със земеделието.

Заседанието ще започне около 21.30 ч. българско време. Преди това председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу ще се срещнат поотделно с всеки от държавните и правителствените ръководители, сред които и българския премиер Бойко Борисов.

Очаква се на тези срещи да бъдат сближени позициите за предстоящия дебат. Решение по бюджета не се очаква преди утре.

Възможно е Европейският съвет да заседава и през уикенда. В най-лошия случай, въпросите ще останат отворени до заседание по същата тема догодина.