Това заяви в предаването „Събуди се” банкерът Левон Хампарцумян

„Има светлина в тунела. Не бива да се самообявяваме за най-лошото и най-бедното място за живеене. Ние сме най-бедни от клуба на най-богатите”, Това каза в предаването „Събуди се” банкерът Левон Хампарцумян на въпрос вижда ли знаци, че 2013 година ще бъде по-лека. Той допълни, че трябва да вярваме, че усилията ни ще доведат до по-добри и бързи резултати.

 

Не мисля, че 2012 година е трудна. Трудна е в главите на тези, които им е трудно да се справят в живота”, смята той.  Според него е крайно време вместо да се оплакваме да си хванем нещата в ръце и да работим.

 

„На кого са ниски доходите?”, попита изпълнителният директор на една от най-големите банки у нас. Според него причината за това е, че държавата на два пъти е влизала в драматична криза с хипер инфлация, изяждане на пенсионните фондове, огромна държавна администрация, която е неефективна и получава ниски заплати. В частния сектор обаче има хора, които получават заплати, сравними с тези в Европа.

 

Момчето може би не е умел политик, чел си е книжките”, каза Хампарцумян на въпрос на водещата да вярва ли на финансовия министър Симеон Дянков, че българите сега живеят по-добре в сравнение с преди. Банкерът обаче призна, че основната работа на Дянков е да не изпусне бюджета в свръх разходи.

 

Председателят на Асоциацията на банките в България смята, че трябва да има консенсус в кои сектори трябва да се направят реформи и те да започнат да се правят. „Знаете ли защо не се случват реформите?”, попита Хампарцумян и отговори: „Защото незабавния политически ефект от всяка реформа е политическа смърт”.

 

Левон Хампарцумян е на мнение, че за да живеем по-добре не трябва да не сме пасивни. „Предприемчивостта е това, което ще ни измъкне”, каза той.

 

За Бюджет 2013

 

Начинът, по който се прави бюджета у нас, не е много прозрачен, смята банкерът. Той допълни, че когато човек го чете, не може да разбере много. „До голяма степен и сега е така”. Трябва да ни интересува същността на това, което политиците обещават и дали то се изпълнява, смята финансистът.

 

„Депресията и бедността са аргументи, които са политически, а когато дискутираш бюджета трябва да бъдат главно икономически аргументи”, обоснова се той и допълни, че той не ги вижда.

 

Финансистът смята, че растежът ще дойде когато имаме усещане за това.

 

Цялото интервю с Левон Хампарцумян гледайте във видеото.