Има си регулатори, които да кажат каква ще е цената на топлинните услуги, отсече Делян Добрев

„Булгаргаз” не може да си позволи природният газ да поевтинее с повече от 9% от 1 януари. Това заяви енергийният министър Делян Добрев.

Държавният доставчик трябва да представи утре пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране окончателното си предложение за нова цена на синьото гориво.

Страната ни подписа с Русия нов договор за доставка. Тарифата в него е с над 20% по-ниска от тази, по която страната ни купуваше преди 1 април тази година.

През миналата седмица шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов обяви, че природният газ за клиентите на дружеството ще поевтинее с около 9%. Незначителна промяна в цената можело да окаже курсът на долара. „Булгаргаз” е част от Българския енергиен холдинг. В интервю за вестник „Капитал” директорът на холдинга - Михаил Андонов, заяви, че е направил по-точна сметка и нормалното поевтиняване за крайните потребители трябвало да е поне 10%.

„Предварително заявената отстъпка е 9%. Такива са възможностите на „Булгаргаз”, заяви Делян Добрев.

Министърът охлади и тиражираните напоследък очаквания за сериозен спад в цената на парното.

„Няма как парното да поевтинее с 10% при отстъпка при газа от 9. Но не съм и аз този, който ги определя. Има си регулатор, той ще каже”, заяви Добрев.

В края на ноември регулаторът обеща, че топлинните услуги ще поевтинеят „както никога досега”.

Последното чувствително поевтиняване на парното беше през 2009 година - с между 5 и 8 процента за различните региони.

Окончателното решение и за тарифите на парното, и за топлата вода, и за цената на газа трябва да бъде взето от енергийната комисия до края на годината. От там се въздържат от коментар, преди да получат официалното искане на „Булгаргаз”.

От първи януари държавния доставчик ще продава газ в пряка конкуренция с частното дружество „Овергаз”. Това предизвика съмнения, че конкуренцията може да доведе до отлив на клиенти от държавното дружество.