Според съда в Люксембург държавата е следващият кредитор, заяви енергийният министър Делян Добрев

Държавата има шанс да си върне част от 431 млн. лева, дадени за преструктуриране на "Кремиковци". Това стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев, който беше запитан за решението на съда в Люксембург .

Съдът на ЕС препоръча на българския съд да изиска тези пари като непозволена държавна помощ.

„Становището на съда е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че ние сме следващият кредитор”, заяви Добрев. По думите му решението се препокрива с позицията на енергийното министерство, а делото в Софийския градски съд ще продължи.

„Ако окончателното решение на Софийския градски съд е такова, каквото е становището на съда в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор. Каквито и приходи да има оттук нататък синдикатът, те ще обезпечат вземанията на държавата”, посочи Добрев.

Обявените за продан активи на фалиралото предприятие бяха закупени през април м.г. новорегистрираната "Елтрейд къмпани" срещу 316 млн. лв. Тези средства обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1,5 млрд. лв. В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.