Зимните курорти очакват много по-големи разходи за ток

Нова такса разгневи туристическия бранш. Този сезон зимните курорти очакват много по-големи разходи за ток, защото таксата им за достъп до електроразпределителната мрежа е скочила с 350 %.

От бизнеса обвиниха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в прилагане на двоен стандарт, защото новите цени важат за стопанските клиенти само на две енергодружества - ЧЕЗ и EVN, на чиято територия са всички зимни курорти, както и морският Слънчев бряг.

Морският курорт беше и първият, който усети промените, защото EVN въведе по-високата такса за достъп от първи юли 2011.

„Таксата мощност е увеличена три пъти и половина, така че ако преди е била 500 лева за един обект, сега е от порядъка на 1500-1700 лева”, обясни Елена Иванова, Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Тази сума няма нищо общо с реално изразходваната енергия.  

В Боровец, а и за всички абонати на ЧЕЗ, налице е същият сценарий, но от лятото на тази година.  

„Таксата не е на база колко киловатчаса електроенергия си употребил, да се умножи по цената и да си я платиш, а при нас трябва да се даде едно предвиждане, едно разпределение ежедневно и на тази база след това ние плащаме”, обясни Нели Санданска, председател на УС на "Бороспорт".

Тук, според бизнеса, енергийният регулатор прилага двоен стандарт, защото клиентите на ЕОН например не са по тази система.

Негативите вече се усещат и при ски съоръженията в Банско. Дневната карта за възрастен поскъпва с 3 лева и вече ще е 58 лева.

Цените в останалите курорти обаче остават същите – 55 лева за дневна карта на Пампорово и Боровец. А на Витоша – 35 лева през деня и 25 лева – за нощно каране. Но с уточнението, че става въпрос само за една писта.  

Ако вече набелязваме лятната си почивка, можем да сме спокойни, че и тя едва ли ще ни излезе много по-скъпо от миналогодишната.