Това сочат анализи на „Кредит център”

 

Личният кредитен рейтинг на българина остава нисък и през ноември. Това отчетоха анализите на „Кредит център”. Средно в страната хората имат възможност да теглят ипотечен кредит до 35 хиляди лева и потребителски заем до 4 хиляди лева.
 
Почти 1/3 от хората с доходи под 1000 лева месечно са с лош кредитен рейтинг, показват данните. Причините за това са високата задлъжнялост, ниските доходи и лошата кредитна история.
 
И в глобален план икономическата криза продължава да потиска доходите на хората. Анализ на Международната организация на труда показва, че за 2011 г. заплатите по света са се повишили едва с 1,2%.
 
За сравнение - на годишна база увеличението на реалната заплата през 2007 г. е било цели 3 на сто.
 
В развити страни като САЩ и държавите от Западна Европа средната работна заплата отбелязва спад с 0,9 на сто. В Източна Европа статистиката показва ръст с около 5%.
 
Най-сериозно увеличение традиционно се регистрира в Азия, поради влиянието на Китай. През последните пет години в азиатските страни заплатите са отбелязвали среден годишен скок над 4%.
 
Все по-малка част от националния доход отива при работниците, гласи още един неблагоприятен извод от доклада на Международната организация на труда. 
 
Репортер: Николай Василковски