Прокуратурата изнесе скандални факти за свидетели по делото за радикален ислям

Прокуратурата в Пазарджик изнесе скандални факти за свидетели по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на религиозна омраза и антидемократични идеология в Родопите. Държавното обвинение твърди, че заместник- главният мюфтия на Републиката Бирали Мюмюн е в списъка на проповедниците, получавали пари от незаконната саудитска организация, за да изповядат радикален ислям.

Последното за тази година заседание по делото бе предшествано и от ритуално рязане на бради пред съда.

Два часа заместник–главният мюфтия Бирали Мюмюн отричаше пред съда 13-те имами да са проповядвали радикален ислям и антидемократична идеология. Докато защитаваше духовните си братя, държавното обвинение изкара списък, в който фигурира и неговото име, че заедно с подсъдимите и той е получавал пари от саудитската организация“ "Ал-Уакф Ал-Ислями".

Списъкът с парите от Саудитска Арабия е преведен от експерт на български език, но все още не е приложен като доказателство по делото, тъй като адвокатите имат съмнение отново компетентността на вещото лице.

„За да стане част от доказателствения материал, трябва да се преведе от компетентен преводач и едва след това става част от материалите”, обясни адвокат Васил Василев.

Според прокуратурата срещу Бирали Мюмюн имало критики от други мюсюлмански духовници, че проповядва нетрадиционен ислям. Сигналът бил до главния мюфтия.

Друг свидетел, дошъл да защити подсъдимите, се оказа с предупредителен протокол от ДАНС за извършване на противодържавна дейност. Главният мюфтия, който е призован като свидетел, се оказа на работно посещение в Турция.

Преди началото на делото привърженици на ВМРО демонстративно бръснеха бради в знак на протест срещу начина, по който изглеждат хората, изповядващи нетрадиционния ислям.

Репортер: Благой Бекриев