Очаква се с промените на акциза на дизела да скочат и цените на колонките

Минималната работна заплата скача на 310 лева от днес.

През 2013 година ще се увеличат и пенсиите, но възрастните хора ще трябва да почакат до април.

Майчинските и детските остават замразени на нивата от преди няколко години.

Максималният осигурителен доход се увеличава от 2000 на 2200 лева. Така на хората с големи заплати ще им се удържа повече под формата на осигуровки.

След като 3 години пенсиите не бяха актуализирани, от 1 април доходите на възрастните ще бъдат увеличени.

Онези които получават минимална пенсия ще взимат 5 лева отгоре. Така месечно ще разполагат със 150 лева.

Максималната пенсия се увеличава от 700 на 770.

Онези, които взимат пенсии от преди 2009 година ще получат почти 10 на сто повече. За отпуснатите през 2010 година увеличението ще е под 9%, а възрастните които взимат пенсии от тази година ще получат едва 2,2  на сто повече.

Средният процент от около 9 на сто обаче реално не покрива натрупаната инфлация от 2009 година насам. По данни на статистиката натрупаното поскъпване до момента е точно 11,6 процента.

Според плана за вдигане на пенсионната възраст и осигурителния стаж от догодина и жените, и мъжете ще получават право да се пенсионират, след като са работили с четири месеца повече.

Настояванията за по-сериозно вдигане на пенсиите финансовия министър Симеон Дянков определи като фатални

„Те искат да банкрутират държавата, като се вдигнат пенсиите до някакви невиждани нива”, коментира Дянков. „Ако не водехме такава политика, досега България да е на нивата от 96-97 година, този популизъм щеше да доведе до крах на всички доходи”, смята още финансовият министър.

Бюджетът според Дянков не е могъл да си позволи и лев повече като разходи – нито за пенсии, нито за детските, нито за майчинските.

„Дори се наложи една много непопулярна мярка - плоският данък, да влезе и в лихвите по депозитите. Единствената причина това да се направи е да могат пенсиите да се вдигнат”, обясни Дянков.

Данъкът „лихва”, който също влиза в сила от днес, ще бъде удържан от банките всеки месец.

От 2013 година се променя и акциза на дизела и керосина. И докато по-високата ставка за самолетното гориво не се очаква да доведе до оскъпяване на билетите, то по-високия данък за дизела ще вдигне цените на колонките - с около 2  стотинки, но след като се наложи и ДДС поскъпването, вероятно ще достигне 4-5 ст.