Парите, които получиха преди празниците, свършили в изплащане на стари дългове

Работниците от ВМЗ-Сопот подновиха стачката си, след като заводът отвори врати след дълъг принудителен отпуск за празниците. Парите, които им бяха отпуснати в края на миналата година са свършили, тъй като много от служителите имат дългове за битови сметки и задължения към банки.


Освен изплащане на дължимите два аванса и две заплати, оръжейниците имат и ново искане. Те настояват държавата да гарантира, че купувачът на предприятието, което е в приватизация, няма да съкращава работници.


След час синдикатите в завода влизат на тежки преговори в София с икономическия министър Делян Добрев и социалния му колега Тотю Младенов. Освен кога ще има заплати, синдикатите искат да знаят и докъде е стигнала приватизацията и какви са намеренията на единствения кандидат-купувач.


В 8 часа тази  сутрин работниците се събраха пред вратите на предприятието. Стачкуват 90% от оръжейниците. Те настояват за стабилни договори и повече поръчки. „Поръчки има, но те са малко и неритмични. Искаме да работим,” каза един от стачниците.


В ефира на „Здравей, България” министър-председателят коментира, че няма приватизатор, който да поиска завода при условията, на които се надяват работниците. Според премиера Бойко Борисов в момента пазарът на военна продукция е ограничен.


Държавното предприятие дължи на работниците близо 2 млн. лева за заплати. Другата седмица идва ред на аванса за януари, който вероятно няма да бъде платен. Оръжейниците се готвят и за блокади на пътища.