Такива социални добавки засека има само за енергийния сектор

Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев предложи да се въведат социални добавки за водата, по примера на помощите в енергийния сектор.

"Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи ", заяви Ангел Семерджиев.

 

Идеята е помощите да се раздават в районите с най-високи цени на водата. Такива са Разград, Търговище, Добрич, Шумен и Варна.

Във Варна кубик вода струва на потребителите 2.24 лева, а броят на длъжниците с неплатени сметки за вода непрекъснато се увеличават, отчитат от ВиК-Варна. Към днешна дата 37 800 са тези, които имат неиздължени сметки повече от 3 месеца.

Във водното дружество приветстват идеята на енергийният регулатор, дори смятат, че е малко закъсняла. Според представители на водното дружество подобна мярка би спестила допълнителни средства на и без това задлъжнелите им потребители.

„В един момент ще бъдат осъдени и ще трябва да покрият и разходите по съдебните дела”, на мнение е главният инженер на ВиК-Варна Христо Иванов.

Нуждаещите се също се надяват мярката да стане факт.  

От ВиК-Варна коментират, че независимо от цените на водата, плащането й е проблем за бедните във всички райони на страната.

Държавният регулатор обмисля и мерки срещу разхищението на питейна вода. Такава е въвеждането на двустепенна тарифа при плащането в зависимост от потреблението. Например клиентите, които харчат до 5 кубика вода на човек месечно, ще плащат по нормалната тарифа. Когато обаче това количество бъде надвишено, ще се плаща по по-висока ставка. От комисията уточниха, че ВиК дружествата и сега могат да прилагат схемата, особено в райони, в които цената на водата е по-висока.

На фона на това, от тази нощ водоподаването в района на Монтана, Враца и Берковица ще бъде намалено. Причината е в критично ниския обем на хидровъзела „Среченска бара". Язовирът захранва населени места с 200 хиляди души население. Пестенето на вода ще е в нощните часове от 23.30 до 5.30 сутринта. Заради слабото подаване в тези часове се очаква проблеми да има най-вече по високите етажи. Режим се въвежда за поредна година, като и миналата бе по същото време.

Междувременно, относно топлофикационните дружества Семерджиев смята, че те трябва да покажат висока степен на ефективност на използването на гориво, за да оцеляват.

"Надявам се цената на газа да продължава да пада. Смятам, че в момента топлофикационните дружества са в сравнително добро състояние и могат да представят в повечето случаи достъпна услуга", коментира Семерджиев.

Той посъветва потребителите в Пловдив, Бургас и Плевен да не се отказват от парното, тъй като цените там са напълно достъпни и приемливи.

Повечето топлофикационни дружества обаче трябва да инвестират много в технологии, като особено силно това важи за "Топлофикация - София".

Същевременно Семерджиев не подкрепя идеята да се спира парното на блока, в който повече от половината от абонатите не си плащат сметките.

"Трябва да се търсят други начини, защото това е изключително крайна мярка. Самата етажна собственост трябва да се организира по-добре", убеден е той.

 

Гледайте повече във видеото.

 

Репортер: Искра Урумова