Това е единствения терен, който не е предложен за изследване

Правителството ще стартира процедура, с която и последната неизследвана територия в Черно море ще бъде предоставена за търсене на нефт и газ. Става въпрос за блок "Света Марина". 

 

Блок „Света Марина” е разположен върху 1 612 квадратни километра и на практика до този момент беше единственият терен, който не е предложен за изследване.

 

Вече върви конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Терес", който е разположен в южната част на Черно море, в близост до турската граница.

 

Малко по-рано през 2012-а беше подписан договор и с консорциум за прочувателни дейности в блок "Хан Аспарух", който е близо до румънската граница. Надеждите, че там има природен газ или нефт са големи, тъй като съвсем скоро - в съседния румънски подобен блок беше открито доказателство за голямо находище на природен газ.

 

В блок „Света Марина” ще може да се проучва пет години. Конкурсът за предоставянето му ще бъде обявен и в официалния вестник на Европейския съюз. Управляващите разчитат да привлекат големи чуждестранни фирми.