Поевтиняването е възможно, тъй като от началото на годината са паднали цените на едро между операторите

Цените на мобилните и фиксираните телефонни услуги за потребителите ще намалеят от средата на следващия месец. Прогнозата е на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

 

Поевтиняването е възможно, тъй като от началото на тази година са паднали цените на едро между мобилните оператори.

 

„Цените на едро на мобилни услуги са паднали с близо стотинка от нивото си през 2012 година”, обясни Божков. От първи юли Комисията ще намали още един път цените и този процес ще продължи на всеки шест месеца. Така, поне на едро, цените в България вече са под средноевропейските. Опитът сочи, че операторите променят офертите си за нас потребителите не повече от два месеца, след изменението на цените на едро.

 

„Предполагам, операторите вече са се преориентирали, защото започваха да предлагат нови ценови оферти. Но обикновено след месец, месец и половина почват да се предлагат новите ценови пакети, актуализират се и в този ред на мисли, това ще го усети и българският потребител”, каза Божков.

 

Промяната обаче няма да бъде усетена от хората, които са подписали дългосрочни договори. От Комисията препоръчват да приемаме оферти, отговарящи на нуждите ни.

 

„Тъй като някой път окото е лакомо и всеки иска колкото може повече безплатни минути и в своята мрежа, и към другите мрежи, и много-много безплатни есемеси, всеки да се ориентира съобразно своето потребление. Защото колкото е голяма офертата, нали разбирате, че вътре влизат и таксите, и прочие, т.е. операторът винаги си взима своето”, допълни той.

 

В момента тече обществено обсъждане на законова промяна, която ще дава възможност да прекратяваме предсрочно договорите си с мобилния оператор. Идеята е, ако решим да сменим телекома – да плащаме само половината от таксите до изтичането на договора, а не както сега – всички.

 

Репортер: Данаил Глишев