„Атака” и „Синята коалиция” поискаха изслушване на външния министър

Скандал със сбъркан цитат за атентата в Бургас се разрази след работно посещение на външния министър Николай Младенов в Израел. Според местна телевизия, българският първи дипломат е предал доклад със заключение, че "Хизбулла" стои зад атентата. От Външно министерство обаче отрекоха информацията.

Нова ТВ се свърза с израелските колеги, които обясниха, че били цитирали агенция Ройтерс. Никъде обаче в информацията на Ройтерс за посещението на Николай Младенов в Израел не се казва, че той е докладвал, още повече да е заключавал, че атентатът в Бургас е дело на „Хизбулла”. Гафът в предаването на информацията обаче остава, затова и ответната позиция е много важна.

Информацията на телевизионния канал беше цитирана от още редица израелски медии, точно когато българският вътрешен министър Цветан Цветанов информира европейските си колеги за напредъка по разследването.

Докато според сайта на българското външно министерство Николай Младенов е бил в Израел за организирането на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, агенция Ройтерс определя визитата му като изненадваща.

В интерпретацията на израелския телевизионен канал се стига до доклад и категоричен извод - че зад атентата стои „Хизбулла”. „Станало е дума и за разследването на атентата в Бургас, но министър Младенов не е предавал никаква папка и никакъв доклад,” каза говорителят на МВнР Весела Чернева.

С уговорката, че не е негова работа да коментира медиите по света и че не е гледал, премиерът Борисов категорично поясни:

Никой не е упълномощен от мен и никой от правителството не е разговарял по тази тема. Има голям напредък, повтарям, но всички официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата.”

От самото начало на разследването българската страна винаги се е пазила от спекулации по темата. Дори наскоро бургаската следователка Станелия Караджова беше отстранена от разследването, защото оповести информация по случая. И сега - за гафа в израелското медийно пространство българските държавници избират ненамесата.

„Ние нямаме практика да реагираме на медийни публикации, освен ако наистина, като в този случай не трябва да изясним и да изчистим въпроса,” обясни Чернева. „За нас е важно българските граждани да знаят за какво става дума в този случай.”

Реакции от страна на българската общественост имаше много. Според гражданската Инициатива за обективно разследване на атентата във „Фейсбук” последната спекулация потвърждава риска за България да бъде въвлечена във военен конфликт.

След днешните реакциите за българската общественост следва да стане ясно, че разследването на атентата продължава и че никой никъде не е правил официални, още по-малко категорични изводи. Отвъд пределите на страната тиражирането на версии, видя се и днес, е в ход. Този следобед в публикациите на повечето израелски сайтове имаше уточнения, че България не е обвинявала „Хизбулла” за атентата в Бургас.

От своя страна „Атака” и „Синята коалиция” поискаха парламентът извънредно да изслуша външния министър Николай Младенов по темата. Предложението на опозицията обаче не беше прието. Ето аргументите, с които от „Атака” и Десницата поискаха изслушването:

„Това създава нова ситуация, изключително опасна за българските национални интереси. Защото ние можем да се окажем пряко въвлечени в един конфликт, който не е български проблем. За съжаление, българското МВнР нито отрича, нито потвърждава информацията, която до момента се твърди изцяло от израелски източници”, заяви Венцислав Лаков от „Атака”.

„Има ли неопровержими доказателства българското правителство и разследващите органи, МВР и прокуратурата за тези твърдения. Колкото по-бързо се дадат тези доказателства, толкова по-малко ще се разпространяват интригите и дестабилизацията, която може да предизвика едно такова твърдение”, изказа се Иван Костов от „Синята Коалиция”.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Репортер: Рада Богданова