Според магистратите операцията е наречена на техен колега от Велико Търново

Най-новата полицейска акция, при която беше заловен младеж с 19 присъди за кражби, е наречена „М.И.Л.Е.В.” на името на съдия от Велико Търново. За това сигнализираха от Съюза на съдиите в България (ССБ).

 
В отворено писмо те припомниха позицията си от януари миналата година за операцията „Р.А.Л.И.Ц.А.”. Тогава Общото събрание на съюза изрази своето безпокойство от „поредната проява на опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт”.
 
„Не е необходимо особено усилие имената на двете акции – "Р.А.Л.И.Ц.А." и "М.И.Л.Е.В.", да се тълкуват като изпълнение на заканата на министър Цветанов, който на 02.07.2011 г. обяви, че занапред операциите по залавяне на освободени с акт на съда обвиняеми ще се кръщават на имената на съдиите”, се казва в писмото.
 
Съдиите определиха кръщаването на операцията като „опит да бъдат сплашвани съдиите, които не се съобразяват с очакванията на министъра, което представлява още по-тежко нарушение на конституционните изисквания за ненамеса на изпълнителната власт в работата на съда, тъй като е ПОВТОРНО”.
 
Магистратите подчертаха, че колегата им Теодор Милев не е бил и не е член на ССБ и тяхното становище не е в негова защита.
При операция „М.И.Л.Е.В.” полицията във Велико Търново, със съдействието на четири областни дирекции на МВР, задържа 25-годишния рецидивист Звезделин Методиев. Само за пет дни той извършил 11 престъпления в старопрестолната столица, съобщи комисар Живко Коцев, цитиран от БНР.
 
На 26 октомври миналата година рецидивистът излиза от плевенския затвор, където излежал 2-годишна присъда, и веднага след това откраднал три автомобила. Задържан е, наложен му е постоянен арест, но той обжалва мярката пред Районния съд в Горна Оряховица, обясни още Коцев.
 
"Методиев се позовава на здравословното си състояние, казва, че в ареста бил доста разтревожен, нервен, получавал епилептични припадъци. На тази база е назначена съдебно-медицинска експертиза и заключението сочи, че би следвало на лицето да му се осигури спокоен сън. Съдът уважил молбата и изменил мярката му от задържане под стража в домашен арест. Окръжният съд уважава съдебното решение”, каза още комисарят.
 
Съдия Теодор Милев бил в състава на съда, одобрил по-леката мярка за Методиев.
 
Според полицията името на операцията „М.И.Л.Е.В.” означава „Мастит измамник лицемер е вреден”.