Сидеров обиди Рашидов, културният министър ще го съди

Депутатът Волен Сидеров и културният министър Вежди Рашидов се превърнаха в основни фигури в шумна словесна конфронтация в пленарна зала. Повод за скандала стана ново провокативно изказване на лидера на „Атака”. Рашидов се обиди от думите му, че бил турски шпионин и се закани да го съди.

Зад обидната квалификация стои обвинението на националистите, че министърът се е ангажирал със заснемането на сериала „Ездачи”, турско-българска копродукция с исторически елементи, за което му поискаха оставката. За Сидеров Рашидов бил „турски агент в българското правителство”, който прокарвал турската политика у нас. По време на изказването на министъра той подвикваше към него, че работи срещу България и за турски интереси.

„Чух думи от сорта, че съм шпионин. На тези хора ще им обясня едно нещо… целият ми живот е прозрачен… никога не съм бил ченге… никога не съм бил нищо друго, освен прекрасен български художник,” заяви Рашидов. „Само моето име седи в най-големите музеи – това, ако е работа против България... Аз съм бил един от най-достойните български граждани и съм обичан и от българи, и от турци, и от евреи.

Във връзка със заснемането на българо-турския сериал, Рашидов каза, че не е работа на българския министър да взима отношение за два частни турски субекта, това било за съда. „И от Турция, и от Франция, и от Холандия, отвсякъде съм обичан, а ти - от никого не си обичан,” обърна се Рашидов към Сидеров, когото обвини, че именно той и неговата кауза работят за ДПС и за турските интереси.

„Не сте имали такъв министър, който сърцато да е работил за нацията си, да ви вкарвам в „Лувъра”, „Болшой театр”... това ли са интересите против България? Ти какво си направил”, попита Рашидов.

Последва размяна на вербални залпове между двамата. Националистът заяви, че е написал „хиляди статии”, които според културния министър никой не чете. „Ти не можеш да четеш”, отвърна Волен Сидеров.

Един турчин може да не говори добре български, но един българин да не си знае родния език, е още по-лошо,” не остана длъжен Вежди Рашидов и нарече опонента си в скандала „довчерашен книжен слуга”.