Започнал неуверено, президентът бързо се захванал с изпълнението на ангажиментите

На днешния ден точно преди година четвъртият български президент Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова положиха клетва пред Народното събрание. Официално те встъпиха в длъжност на 22 януари.

За една година на поста държавният глава три пъти връща закони, използвайки правото си на вето, а депутатите се съобразиха с него. Президентът блокира възможността Венета Марковска да стане конституционен съдия, като напусна клетвата й.

Плевнелиев – държавният глава, който твърди, че не се страхува да изкаля обувките си, няколко пъти влиза в директна полемика с други първи мъже в държавата. Как видяха първата година от мандата му политологът Евгений Дайнов и политическият психолог Антоанета Христова?

Започна крайно неуверено… неуверено ходеше, неуверено се усмихваше като президент,” отбелязва Дайнов. Според политолога засега Плевнелиев не си е избрал кауза, която да осмисля неговото пребиваване на пост, който няма много формална, но има достатъчно истинска власт.

„Започна като еманация на Бойко Борисов, след което се случиха две много важни неща, които показаха, че този човек има потенциала да има самостоятелна политика, самостоятелно присъствие в българската власт. Първото е, че наложи вето на Закона за горите след масовите протести. Второто беше това как се справи с казуса „Венета Марковска”.

Държавният глава излъчвал комуникативност, смята Христова. Излъчването му било топло. Според политическия психолог на първо място от нещата, които свършил, били петте изпълнени от Плевнелиев ангажимента, част от списъка с обещанията, които поел в дните на предизборната си кампания. Повечето от останалите са в процес на изпълнение, отбеляза тя.

По думите на Антоанета Христова основната задача на Плевнелиев, който се появил като функция на ГЕРБ и с „пъпна връв, много тясно свързана с министър-председателя”, била „да се автономизира от тази чисто имиджова връзка”. Според политическия психолог държавният глава не е постигнал резултат до момента и трябва много сериозно да поработи в тази посока.

Цялото интервю с двамата експерти гледайте във видеото.