Ахмед Доган стана почетен пожизнен председател на партията

Делегатите от Конгреса на ДПС избраха единодушно за свой нов председател Лютви Местан. досегашният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган пък бе избран за почетен пожизнен председател на партията. В неговите правомощия ще влиза участие в реденето на листи и други важни неща за партията. Има само две поправки в Устава на ДПС, едната от които се отнася за избора на пожизнен почетен председател. Втората промяна касае местните кандидати за изборите, които ще се избират на общоселски събрания.

Припомняме, че днес по време на Конгреса на партията бе направен опит за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган. Наколко часа след инцидента, оцелял при опита за покушение, Доган се върна при делегатите в НДК, където бе посрещнат с бурни овации.

Съпартийците му получиха копие от доклада, който не успя да довърши заради атаката на 25-годишния Октай Енимехмедов. Филиз Хюсменова дочета речта от подиума.

В доклада Доган предлага за свой наследник Лютви Местан. „Този път решението ми е категорично,” се казва в обръщението му към съпартийците.

„Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет е от ДПС като една от най-добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза, има продуктивен визионерски усет,” казва Ахмед Доган. „Диалогичен е с другите партии, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали.”

Българските либерали в лицето на Движението за права и свободи трябва да покажат как трябва да се сменя партийният председател при политическа необходимост, гласят още думите на основателя на ДПС.

„Моята роля се свежда до шанса на живота ми – да дам първия тласък за развитието на ДПС. Благодаря, че ме удостоихте с това призвание… Тъкмо затова борците за свободата трябва да имат право на свободен избор – кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбата за права и свободи и демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата,” отбелязва Ахмед Доган.

В навечерието на конференцията на ДПС усилено се заговори, че Ахмед Доган е на път да напусне лидерския пост в партията. За евентуален негов наследник се спрягаха Лютви Местан или Рушен Риза. Ако се съди по някои слухове дългогодишният лидер може да заеме почетен пост след оттеглянето си.

Преди четири години, пред делегатите на предишната конференция, лидерът на ДПС каза, че е дошло време да се раздели с рожбата си, дословно – „Дали сега или след години, няма особено значение.”

Доган се оттегля 23 години след основаното на партията. В началото на днешната си реч, преди покушението, той намекна в характерен стил, че това е специална конференция за него, без да поясни какво има предвид.

 

59-годишният Ахмед Демир Доган е роден на 29 март 1954 година в село Пчеларово, област Добрич. От създаването на Движението за права и свободи на 4-ти януари 1990 г. той е лидер на партията. Това е единственият политически ръководител запазил поста си от свалянето на Тодор Живков до днес. Доган е депутат в пет последователни парламента.


По образование е философ и доктор на философските науки. През 2007 г. на Комисията към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия оповестиха агентурната дейност на Ахмед Демир Доган в качеството му на агент с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава".