Премиерът бил в добри отношения с „умерения и разумен” Лютви Местан

Ахмед Доган налага езика на омразата, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на покушението срещу лидера на ДПС и последвалите характеристики на атентата от страна на ръководството на партията.

В своя доклад от вчерашната конференция той провокира омраза,” отбеляза Борисов при откриването на разширеното депо на метрото в Обеля.

„Когато спечелихме изборите, той ни даваше една година, две години. Станишев каза, че ще ни отстрани не по мирен начин,” припомни Борисов по повод забележката в обръщението на Доган към съпартийците му, в което сравнява управлението на ГЕРБ с диктатура. Обвинението на Доган идвало от „всеки агент на Държавна сигурност”.

„Хората в България много ясно знаят кой от нас какъв е… Крадецът вика „дръжте крадеца…,” каза още премиерът.  

Борисов коментира и съмненията за сценарий зад покушението, което съвпадна с оттеглянето на Доган от премиерския пост. По думите му затова част от медиите и партиите „говорят за подобен сценарии. Защото така действително беше канонизиран за вечни времена за ДПС.”

Министър-председателят добави, че „следствените органи правят много за разследването на нападението”. Добави, че извършителят Октай Енимехмедов е участвал в учредителни събрания на партията на Касим Дал и че е бил доста активен в социалните мрежи с това, че не одобрява политиката на Ахмед Доган.

„Не мога да съм съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда в България,” посочи още премиерът. По думите на Борисов инцидентът има своето начало и своя предтекст. „Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно… От страна на ГЕРБ няма омраза към етническата партия, нито към нейния лидер, а омразата се внушава и се осъществява вътре в редиците на ДПС.”

В никакъв случай не мога да оправдая напълно и реакциите на длъжностните лица и делегати на конгреса, за това, че когато нападателят вече беше повален, му нанесоха такъв зверски побой”, заяви Бойко Борисов. Относно охраната на мероприятието, той обясни, че обикновено грижата за него се пада на организаторите, а не на полицията.

Министър-председателят съзря една бъдеща политическа коалиция между БСП, Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева и ДПС. Пред журналисти коментира и избора на Лютви Местан за наследник на Доган на председателския пост в Движението за права и свободи: Борисов заяви, че е в много добри отношения с него и го възприема като умерен, разумен и компетентен политик и човек.