Българската демокрация е в тревожно състояние, смята лидерът на левицата

„Вчерашният инцидент е много сериозен. Той е политическо покушение, което е тревожен факт за състоянието на обществото и демокрацията в България,” заяви Сергей Станишев в коментар на атентата срещу Ахмед Доган.

По думите на лидера на българските и европейските социалисти „не може да се приеме версията, че това е политическа инсценировка”. Според премиера на кабинета на тройната коалиция за този извод е достатъчно да се видят кадрите от атаката и естествената реакция на лидера на Движението за права и свободи.

Ако има сценарий, той е на тези, които искаха да затъмнят оттеглянето на Доган от лидерския пост и политическите послания в неговия доклад, смята Станишев. „Важно е около това нападение да не се затъмнят други важни проблеми на обществото ни, защото кой въпрос е решен,” попита той риторично и изброи някои от тях: дюните, свързаните с тях интереси и „безобразията на министър Найденов”, чиято оставка левицата поиска, Иракли, „Корал”, проблемите на работниците във ВМЗ… „ситуация, в която всеки следващ скандал засенчва предишния, който не се е разрешил и никой не поема отговорност.”

„След всичко случило се, важно е да си извлечем поуките като общество и като политически сили,” посочи още лидерът на БСП. Езикът на противопоставянето и демонизирането на опонента били средата, в която се е случил вчерашният инцидент.

Противопоставянето и разделението е много опасно, добави председателят на ПЕС, според който България спазва и развива своя етнически модел вече 23 години. За Станишев в страната ни нямало национални малцинства. Важно по думите му е етническите такива, включително мюсюлманите, да се чувстват пълноправни граждани на нашата страна и да имат политическо представителство на различни нива.

Пред журналисти в Борисовата градина Станишев каза, че е разговарял с Доган след атентата и определи реакцията му по време на нападението като изключително адекватна. Важното било, че конференцията продължила и лидерът на ДПС изпълнил намерението си да се оттегли.