Новият лидер на движението обвини властта в подмяна на факти и тези

Движението за права и свободи ще настоява за международно разследване на опита за „политическо убийство” на Ахмед Доган. Намерението оповести новият лидер на партията Лютви Местан.

По думите на Местан, който беше посочен от Доган за наследник на вчерашната злополучна Национална конференция на ДПС, основната цел на разследването трябва да бъде - разкриването на политическия поръчител на случилото се.

Лютви Местан отбеляза, че властта работи по версията за индивидуални действия на криминалнопроявен, вместо за разкриването на политическия поръчител. По думите му обаче петното върху името на България няма да бъде изтрито с подмяна на фактите, а чрез разкриване на истината.

„Дълбоко се съмнявам, че това ще е по силите на компетентните власти в България,” заяви новият партиен председател.

„Кой етнизира казуса – ние или министърът на вътрешните работи, който изведе на преден план етническата принадлежност на Октай Енимехмедов,” попита Местан и добави, че от ДПС искат властите да съхранят живота и здравето на похитителя.

Наред с това депутатът определи като цинизъм намерението на следствените органи да бъдат разследвани делегати от конференцията за нанесен побой върху нападателя. Те обезвредили един потенциален убиец, за да спасят лидера си. „Действията им не могат да бъдат окачествени като насилие… Трябва да бъдат поздравени за здравостта,” добави Лютви Местан. Той попита - къде е била полицията час и няколко минути от началото на покушението.”

Не приемаме подменената теза за случилото се на конференцията на ДПС,” каза още новоизбраният лидер. „…Пред очите на цяла България и на международните наблюдатели, се извърши опит за показно, ритуално политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, опозиционен политически лидер от европейски мащаб.”

Местан припомни, че вчера градският прокурор Николай Кокинов обяви, че на Енимехмедов ще бъде повдигнато обвинение в опит за убийство, а днес „ни облъчват с коренно различна теза”.