Наказани са и всички служители на службата, за които са установени нарушения

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са уволнени дисциплинарно заради инцидента с Ахмед Доган. Това съобщи началникът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков, който представи резултатите от вътрешната проверка в службата във връзка с инцидента с лидера на ДПС Ахмед Доган.

 

„Уволнени са началникът на екипа за лична охрана и началникът на екипа за осигуряване на мероприятието”, съобщи Коджейков. По думите му началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра и да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят.

 

Наказани са и всички служители на службата, за които са установени нарушения по време на Осмата национална конференция на ДПС.

 

Според него след инцидента служителите са действали адекватно. „След случилото се бяха взети всички мерки от страна на НСО и на служителите на МВР, за да протече мероприятието нормално”, каза още той.

 

Коджейков заяви още, че след допуснат такъв инцидент трябва да се направят промени. Ще бъде въведена нова система за планиране на охранителни мерки за мероприятия, с участието на охранявано от НСО лице. Началникът на НСО поиска и използване на повече средства, в това число - белезници.

 

„Не считам, че трябва да си подам оставката”, каза още Коджейков.

 

Оказа се обаче, че той досега е нямал представа как точно неговите служители охраняват един от най-застрашените мъже в държавата. По негови думи нямало изготвен предварителен план за охраната на Доган и всичко се решавало на място.  

 

„План за охрана няма. Охраняваното лице е динамично. Няма как два дни предварително да му кажем къде да застане.  Няма как да бъде съгласувано с мен, защото един човек се движи постоянно, няма как аз да им кажа къде да седят”, обясни Коджейков.
 
Затова цялата отговорност за инцидента с Ахмед Доган ще поемат шефовете на охранителните екипи на място, които не са съгласни с констатациите на вече бившия си шеф.
 
„План имаше изготвен. Той се съгласува, но за съжаление не минава по надлежен ред да се документира и да остане следа”, заяви Георги Райков.
 
Директорът на НСО отрече служителите му да носят каквато и да било отговорност за това, че в залата е допуснат мъж, въоръжен с пистолет и нож. Това било в компетентността на частната охранителна фирма. Още по-малка била отговорността на ръководството на НСО - тя стигала само до входа на НДК.  
 
Репортер: Надя Ганчева