"Росатом": 10 млрд. евро са спекулативни, 6,3 – по документ, днес може и по-евтино

Твърденията, че АЕЦ “Белене” ще струва 10 и повече милиарда евро, са спекулация. Това заяви директорът за комуникациите на „Росатом” Сергей Новиков, цитиран от РИА Новости. Той се позова на меморандум, подписан в София от НЕК, финландския концерн „Фортум” и руската държавна корпорация още през ноември 2010 г., в който е посочена сума по-малка от 6,3 млрд. евро. Нещо повече, в Москва твърдят, че днес строежът на централата може да излезе и по-евтино.  

По думите на Новаков фиксираната в документа цена за двата блока на централата в Белене е 6,297 млрд. евро. Агенцията припомня също, че бившият енергиен министър Трайчо Трайков нееднократно е заявявал, че цената на новата електроцентрала може да достигне 10 млрд. евро.

„Изхождайки от подписания меморандум, всички изказвания, че стойността на "Белене" е 10 и повече млрд., не представляват нещо повече от спекулиране с числата”, каза високопоставеният представител на „Росатом”.

„През 2010 г. българският премиер Бойко Борисов предяви ред условия за старта на ‘Белене’, едно от които беше да се определи фиксирана цена. Ръководителят на българското правителство искаше да даде еднозначен отговор пред българите колко ще струва бъдещата ядрена централа. И този отговор беше даден - 6,297 млрд. евро. Тези цифри фигурират и в подписаните многостранни документи, включително в меморандума между "Росатом", "Фортум" и НЕК”, обясни Сергей Новиков.

„Между другото този меморандум беше подписан в присъствието на тогавашния министър на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди това информираха Борисов за тази цена”, отбеляза високопоставеният руски представител.

Нещо повече – според Новиков, ако централата се строи днес, ще бъде по-евтина от посоченото, защото оборудването вече е произведено. „А и през ноември 2010 г. беше определена твърда цена, за да се избегнат спекулации, свързани с инфлационните индекси”.

По думите на директора определената преди повече от две години цена отчитала и бизнес риска, който поемат страните, включително този за финландския енергиен гигант. „Това беше направено, за да сме напълно сигурни във възвращаемостта на проекта", заяви Сергей Новиков и повтори известната вече руска позиция, че правителството на ГЕРБ е блокирало проекта за нова българска АЕЦ „съвсем не от икономически съображения”.


Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ "Белене" е с дата 30 ноември 2010, когато София беше домакин на енергиен форум, открит от Бойко Борисов, припомня БГНЕС. На него присъстваха президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, представители на финландския инвеститор "Фортум" и експерти от сектора.

Форумът се проведе две седмици след посещението на Владимир Путин в София, тогава министър-председател. На пресконференция на 13 ноември 2010 г. Кириенко обяви, че руската страна е изпълнила едно от поставените от българския премиер изисквания – за твърда цена на АЕЦ „Белене”. Цената беше обявена официално на форума на 30 ноември – 6,298 млрд. евро. Числото е записано и в меморандума, подписан в София от тогавашния генерален директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов.