Според полк. Георги Райков главата му пада, "за да не падне на ръководството главата"

Единият от уволнените служители на Националната служба за охрана (НСО) ще обжалва наказанието си.

 

Уволнени са Георги Райков, началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК. Другият кадър на службата, който трябва да напусне поста си, е началникът на екипа, охраняващ Ахмед Доган - Георги Занев. С различни наказания ще бъдат наказани и шестима от служителите на НСО.

 

Полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си, за да изчисти името си. Според него главата му пада, "за да не падне на ръководството главата". Той не скри, че е очаквал дисциплинарно наказание, но не толкова крайно. Полковникът бе този, който освен всичко друго и предпазваше Октай Енимехмедов от ударите на делегатите след нападението.

 

Райков изтъкна един изключително важен детайл, поради който той ще търси своите права по законов ред. "Това, че бяха допуснати от страна на ръководството недостатъчно мерки, които предварително бяха изисквани от мен. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано", каза дългогодишният служител в НСО, цитиран от БГНЕС.