Управляващите „не знаят какво са подписвали” за „Белене”, заяви лидерът на БСП

Сергей Станишев обвини правителството на ГЕРБ, че „съзнателно заблуждава” българите за цената на АЕЦ „Белене” и че не е защитило националните интереси в преговорите с руската страна за реализацията на проекта. Повод за обвиненията на лидера на социалистите стана припомнянето на Москва – твърденията в навечерието на референдума, че централата ще струва 10 и повече милиарда евро са спекулативни.

От меморандум, подписан в София между НЕК, „Росатом” и финландския концерн „Фортум” в края на 2010 г., става ясно, че заявената от руснаците твърда цена на централата е 6,297 млрд. евро. Това припомни в сряда пред РИА Новости директорът за комуникациите на „Росатом” Сергей Новиков.

„Два категорични извода могат да се направят от представения днес пред българското общество меморандум, от който става ясно, че правителството на Бойко Борисов е приело цената от 6,3 млрд. евро и всяка друга цифра е спекулация,” заяви председателят на БСП, цитиран от БГНЕС.

„Всички тези цифри, които правителството хвърляше през тези дни, говорейки за 22 млрд., са абсолютна спекулация, съзнателна заблуда на хората с една-единствена цел – да ги объркат, да ги изплашат, за да не дадат своя глас на референдума,” посочи първият извод Станишев. Вторият бил, че кабинетът на ГЕРБ не е отстоял националния интерес в отношенията с руската страна и обвини управляващите, че са приели всички искания на „Росатом”.

Сергей Станишев използва случая да даде отговор и на основната критика на управляващите – че не е финализирал проекта, като припомни, че е водил с руската страна преговори за инфлационния индекс за оборудването и цялостното изграждане на АЕЦ Белене. „По тази причина нямахме и окончателно подписано споразумение, защото докато не се постигне споразумение по всичко не може да се направи това. Ние отстоявахме много аргументирано цената от 5,3 млрд. евро. На основата на това, че една не малка част от дейностите се вършеха в България, а във Франция и Германия се изработваха високотехнологичните системи за управление на сигурността,” припомни Станишев, като отбеляза, че инфлацията в тези три страни е доста по-ниска.  

Лидерът на левицата обвини правителството, че е „забравило това” и е приело руския инфлационен индекс за почти всички дейности, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене", „капитулирали са пред руската страна, не са отстояли българския интерес”.

„Правителството на премиера Бойко Борисов не може да обясни амнезията, която го е обхванала, явно не знаят какво са подписвали,” каза президентът на ПЕС в препратка към меморандума, за който заговориха в руската столица.