Премиерът призна, че той самият пречи на охранителите да си вършат работата

В деня след нападението срещу Ахмед Доган премиерът Бойко Борисов определи действията на Националната служба за охрана (НСО) като „адекватни”. В четвъртък, в интервю за Нова телевизия, Борисов призна, че охранителите са допуснали грешки

 
„Безспорно има пропуски, щом има проблем. Аз това, което оневиних НСО тогава, че при една внезапност винаги има риск”, коментира министър-председателят.
 
Той припомни, че охраната на събитието е била съвместна отговорност на НСО и частна фирма. Борисов смята, че частните охранители също имат пропуски. 
 
Той отказа да коментира дали се чувства спокоен за живота си.
 
„Професията, която имам, и рискът да съм сред хората си е мой. Ако послушам НСО, аз трябва да съм на 20 метра от хората, а аз обичам да си говоря с тях, да си ги прегръщам, доволни - недоволни. И ги поставям действително под риск. Защото примерно вчера в Габрово 1000 души са около мен. От такова разстояние НСО няма как да реагират. И, недай Боже да се случи нещо, пак ще обвинят тях”, заяви още Борисов.
 
Той категорично отрече твърдението на бившия шеф на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов, че е имало тайна среща, на която Доган е поел ангажимент да не търси отговорност от НСО за инцидента. 
 
Репортер: Мария Цънцарова