Тя ще бъде подчинена на Министерския съвет

Разузнаването се структурира в държавна агенция на непосредствено подчинение на Министерския съвет. Това решиха депутатите с приемането на Закон за разузнаването на първо четене.

 
Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) ще събира, обработва и анализира информация. Според закона това са „данни за чужди страни, организации и лица или за свързани с тях български организации и лица, която е от значение за суверенитета и териториалната цялост на държавата”.
 
Законът въвежда нова фигура в българското разузнаване – инспектора. Той ще е на пряко подчинение на председателя на ДАР, но ще се назначава по предложение на премиера и ще му докладва в случай на нужда. Шефът на новия орган пък ще се избира по предложение на МС за срок пет години.
 
С новия закон се осъществява и девоенизацията на разузнавачите. Те вече ще имат статут на особена категория държавни служители. Ще се ползват и със специална закрила от държавата заради специфичните си задачи зад граница.
 
Текстовете потвърждават досегашната практика разузнавателна информация да се дава на председателя на Народното събрание, на президента и на премиера.