Служителите на Националната служба за охрана официално ще имат право да избутват коли от пътя

Служителите на НСО ще имат право да използват оръжие срещу бременни жени и малолетни при безредици. Това заяви Венцислав Лаков от партия „Атака” след приемането на първо четене на законопроекта за дейността на Националната служба за охрана.

„Разрешават се твърде големи права на служителите, които често ги превишават”, допълни Лаков.

Законопроектът беше приет на първо четене с 83 гласа „за”, 3 гласа „против”. Според законопроекта служителите на НСО ще имат полицейски правомощия, както и право да избутват автомобили от пътя, ако се наложи.

Опозицията разкритикува новия закон и поиска той да бъде преработен преди окончателното му приемане, като с това ще се заеме работна група.

От ДПС обаче смятат, че случаят от 19 януари, когато Ахмед Доган беше нападнат с газов пистолет от 25-годишен младеж на конференция на партията, показва необходимостта от такъв акт за дейността на НСО.

„Поздравления, че най-накрая Националната служба за охрана се е сдобила с нормативен акт, тъй като досега без този акт, имаше много спекулации по отношение на това какви права и задължения имат”, заяви Метин Казак.

По думите му този законопроект до голяма степен е заимствал от досегашните норми, на които се подчинявала Службата за охрана.

„Липсата на синхрон и на ясно разписани правила са пораждали критики към нея през всички тези години. Ясно е, че колкото по-голяма непрозрачност и липса на публична отчетност, толкова по-голяма е вероятността от скандали и спекулации”, каза Казак.

„Защо НСО трябва да извършва транспортни услуги за президентската администрация, за конституционните съдии, да пази кмета на София, а в същото време - от функцията му отпада охраната на българския патриарх, когато го изберем? Трябва да се ограничат някои от транспортните функции на службата”, заяви от своя страна Венцислав Лаков.

Според заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков някои от правомощията ще трябва да се повишат след случилото се през последните дни.

„Тези правомощия, които са разписани в законопроекта, са добра основа да се мисли дали трябва да се допълват, или да се орязват", заяви Вучков.