Вече са преведени 4 млн. лева на завода

От петък започва изплащането на всички заплати на работниците от ВМЗ-Сопот, включително и тази, която имат да взимат от понеделник. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна среща за проблемите на завода, провела се в Министерския съвет.

 
Борисов и икономическият министър Делян Добрев увериха синдикатите, че вече са преведени близо 4 млн. лева на държавното дружество. Това дава основание да започне незабавна процедура за преустановяване на стачните действия, но запазване на стачната готовност, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 
От своя страна премиерът Борисов подчерта, че не е доволен както от предишното, така и от настоящото ръководство на предприятието. 
 
В интервю за Новините на Нова в четвъртък министър-председателят потвърди, че държавата ще намери работа за 800 от служителите, които ще бъдат съкратени от завода. Общините Сопот и Карлово вече са заявили 500 работни места по програмата "Човешки ресурси". Подобни заявки има още от Хисаря и Садово. До понеделник бюрата по труда в Пловдивска област трябва да представят справка в социалното министерство от какви работници има нужда частният бизнес в региона. 
 
Работодателите ще могат да кандидатстват по оперативните програми, за да наемат част от съкратените работници.
 
Пред Нова телевизия Борисов коментира и атаката на опозицията, че с облекчаването на процедурата по приватизация, държавата изоставя отговорността към военния завод и оставя раздържавяването в ръцете на чиновниците от Агенцията по приватизация. 
 
Парламентът вече даде зелена светлина за приватизацията на държавното предприятие, като го извади от така наречения „забранителен списък”. Така оръжейният завод може да бъде обявен за бърза продажба при облекчени условия.
 
От КНСБ са притеснени, че подобна крачка освобождава бъдещите инвеститори от социални ангажименти към работниците, чиито протести продължиха и днес. Те настояват държавата да продаде предприятието само срещу задължителна социална стратегия. Тя трябва да гарантира работните места и сегашният размер на заплатите поне за три години напред. В същото време ръководството на завода иска да освободи 900 души от работа.
 
Репортер: Мария Димитрова