Да се сравняват данните на ГРАО и НСИ е некоректно, смята Лиляна Павлова

Разминаването в броя на населението на възраст над 18 години в списъците на ГРАО и НСИ идва от различните принципи, прилагани от двете институции, в случая - „регистрационен и преброителен”. Обяснението даде председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова.

Както вече стана ясно данните на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” и НСИ се разминават с близо 800 хил. души. Според преброяването от 2011 г. населението в страната е 7 327 224 души, 6 145 788 от тях на възраст над 18 години. В избирателите списъците по данни на ГРАО обаче фигурират 6 949 120 души, което генерира разлика от 11% между двата източника.

Лиляна Павлова обясни това с живеещите в чужбина българи с избирателни права. “Избирателните списъци се формират от всички граждани, които имат право да гласуват по адресна регистрация, независимо дали живеят в България, или в чужбина”, каза регионалният министър. По думите й „никой служител няма право да заличи лице от този списък”. В същото време преброяването е доброволно – на анкетен принцип и не включва гражданите в чужбина, отбеляза Павлова.

Преброяването няма нищо общо с всички български граждани, които имат право да гласуват. Често се прави паралел между лица, които са упоменати в избирателните списъци, т.е. всички български граждани и данните от преброяването, съответно от 2001 и 2011 г. Това е изключително некоректно”, заяви Павлова.