Информацията няма да е на политическо или на ниво министри, каза Марк Грей

„След доклада за Румъния ще информираме Съвета за проблемите в България. Следим внимателно ситуацията във вашата страна и при нужда нищо няма да ни попречи да излезем с доклад и преди предвидения за края на 2013 година”. Това заяви в интервю за БНР говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

 

Той обясни, че е много важно да се направи разграничение между официалния доклад за Румъния и техническото обновяване на информацията. „То не е писмено”, добави Грей. По думите ми това не е нещо необичайно и пред последните години редовно са представяли подобна информация пред Съвета под тази форма.

 

"Няма точна дата за представянето на тази устна информация. Вероятно това ще стане до няколко седмици, след като представим румънския доклад. Информацията за България ще е на експертно ниво, а не на политическо или на ниво министри. Говорим за официално експертно ниво", обясни той.

 

Според него през последните месеци в България е имало много важни развития и назначения. „Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата”, каза Марк Грей и добави, че сега фокусът е върху това, как да се направи така, че тези назначения да проработят и от тях да има резултат.

 

За реакциите на ЕК по трите ключови избора в България – за нов ВСС, за случилото се в Конституционния съд и за новия главен прокурор, Марк Грей подчерта, че трите избора бяха различни и е много трудно да им бъде дадена обща оценка. "На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България", заяви Грей.