Според Сергей Станишев заводите ще бъдат продадени без стратегия и условия към новия купувач

БСП се обяви срещу приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Лидерът на партията Сергей Станишев, който беше в града по покана на работниците, заяви, че заводите ще бъдат ликвидирани чрез готвената от правителството приватизация, защото ще бъдат продадени без стратегия и условия към новия купувач.

Ако това се случи, ще бъдат съкратени повече от 900 души. Станишев поиска незабавно да бъде уволнено ръководството на завода, защото по негова вина предприятието е натрупало огромните дългове и няма поръчки.

„Това, което е необходимо да се направи и ние ще го направим първо, е да проведем разговор със синдикатите, защото виждаме, че това правителство реагира само под натиск и предприема действия само под натиск. Да се противопоставят на това, което е в ход - изваждането от забранителния списък и приватизация по спешна процедура, която всъщност е ликвидация на предприятието. Ние ще проведем разговор и с другите парламентарни групи за противопоставяне на този закон. Да видим какви са възможностите на държавата за стабилизация чрез поръчки, каква е политиката на армията, какво оръжие им е необходимо и да се стабилизира предприятието”, коментира лидерът на БСП.