Мартин Димиторв пък е на мнение, че предсрочни избори не са решение, но трябва да има ново правителство

Икономическата криза прерасна в социална, а тя - в правителствена. Изправени сме пред лицето на политическа криза. Това е отчаян опит на премиера Бойко Борисов да намали напрежението в страната, да демонстрира някакво действие. Това е отчаян опит да се спаси правителството”, заяви в предаването „Здравей, България” Ангел Найденов, депутат от „Коалиция за България”.

 

От своя страна Диан Червенкондев от ГЕРБ каза, че ще гласуват структурните промени, защото не бягат от отговорност. „Ние управляваме в най-тежката финансова и икономическа криза. Има и конспирация, защото сметките идват двойни и тройни в края на годината. Защо това не стана през лятото”, попита той и допълни, че предсрочни избори не са решение.

 

Това не е конспирация, а закономерен резултат от политиката на ГЕРБ. Тези, които днес са на улицата, са най-потърпевши”, заяви Алиосман Имамов, депутат от ДПС. По думите му политиката на управляващите по отношение на икономиката може да се сравни с ледникова епоха. „ГЕРБ замразиха пенсии, доходи, замразиха икономическия растеж”, каза още Имамов. Според него е задължително да има предсрочни избори, защото само нови управляващи могат да решат проблемите на хората.

 

„Ситуацията и протестите ще ескалират със следващите сметки”, заяви Мартин Димитров, депутат от „Синята коалиция”. Той също е на мнение, че предсрочни избори не са решение на проблема, но трябва да има ново правителство. Според него, ако сега се отиде към предсрочни избори и служебен кабинет, това ще означава да не се прави нищо в следващите три-четири месеца. „А хората искат бързи резултати. Ако отложим нещата с три месеца, недоволството ще ескалира”, категоричен е той.

 

Според Ангел Найденов още утре трябва да чуят от Бойко Борисов какви са причините за тази криза. „Няма нищо страшно от предсрочни избори. Сметките за ток само отключиха недоволството на хората”, каза депутатът от „Коалиция за България”.

 

Според Мартин Димитров оставката на Симеон Дянков е опит за „жертвен агнец”. Според него това правителство е тотално изчерпано. „Вижте горивата, не само сметките за ток и парно. Как е възможно да няма разлика в цените на горивата на различните бензиностанции?”, попита той.

 

„Министър Дянков подаде оставка. Не е имало натиск”, увери Червенкондев.

 

„Късно е либе за китка. Три години не е вършена работа и са толерирани монополите, няма какво да се промени вече”, каза Димитров и допълни, че и да се сливат министерства това няма да успокои хората. Според него най-важното е регулаторните органи да работят.

 

Червенкондев смята, че когато започнат да удовлетворяват исканията на хората, нещата ще се успокоят и те ще се приберат по домовете си.

 

На въпрос има ли опасност Бюджет 2013 да не издържи, Червенкондев отговори, че това няма как да се случи, защото парите, които сега се дават на земеделците, ще се възстановят от еврофондовете.

 

„Държавната хазна е ометена, фискалният резерв е много под санитарния минимум. Няма свободни средства”, отвърнаха от ДПС. Според Имамов има реална опасност да бъдат прекратени плащанията на пенсиите. „Обещанието за увеличението им от 1 април вероятно няма да бъде изпълнено”, допълни той.

 

Според Мартин Димитров финансовата стабилност е много деликатна. „Ходим по тънък лед”, каза той.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.