За четири години правителството смени 12 министри, трима от които здравни

41- вото Народно събрание избра правителството и министър-председателя Бойко Борисов през юли 2009 г. Какво се случи оттогава до днес и с какво ще запомним управляващите?


162-а гласа през 2009-та дадоха доверие на премиера. Със същия брой гласове беше утвърден предложеният от Борисов състав на Министерския съвет. И той обяви, че е събрал експертен кабинет.


Рокадите в него обаче не закъсняха. В мандата на правителството бяха сменени 12 министри, трима от които здравни. Последният, подал оставка беше финансовият - Симеон Дянков, който впоследствие я оттегли. А всяка рокада в правителството беше свързана със скандал – от съмненията за компетентност във външната политика, през упреците за провалени реформи в здравеопазването, проблемите с досиетата на дипломатите, до съмненията за злоупотреби в образованието.


Категоричната воля за стабилизиране на работата премиерът показа и със смяната на министъра на икономиката и енергетиката през 2012 г. След всяко напускане на министерски пост обаче излизаха наяве и други проблеми в конкретните ведомства.


ГЕРБ демонстрира радикалната политика и срещу корупцията, некомпетентността, престъпното службогонство и с поредицата уволнения при всеки от т. нар. „скандали с калинки”. Но паралелно с това на дневен ред изскачаха нелеките задачи пред управниците –  решението за АЕЦ Белене, за Южен поток, за скандалните заменки и рисковете от налагането на санкции от Европа, СРС-тата и ЕРП-тата, назначенията в съдебната система.


Определено опозицията не изпускаше да отбележи всеки правителствен гаф и четири пъти иска вот на недоверие. Преди няколко дни и от ДПС се заканиха за пореден такъв. Паралелно с това депутатите взаимно се замеряха и с компромати- изтичане на информация от СРС-та, покровителство на митничари, фалшиви дипломи на висши държавни служители. В общественото пространство дълго се  подклаждаха скандалите, придобили нарицателни имена, къде от участници, къде от псевдоними - Мишо Бирата, Буда, Бистришките тигри.


Вълната от протести на лекари се редуваше с тези на земеделци и животновъди, ветеринари, еколози, работници на заводи, майки, полицаи и военни. Случайните и не дотам случайни обстоятелства също изпитаха нееднократно възможностите на правителството да реагира в кризисни ситуации.  А атентатът в Бургас и опита за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган също изостриха нервите и на депутатите и на министрите.


В позитивите на управлението може да се запише и консервативната политика, довела до финансова стабилност и спазеното обещание да запазят плоския данък.